24 ÓRÁS RENDELKEZÉSRE ÁLLÁS
JAVÍTÁS A BEJELENTÉST KÖVETŐ 3 ÓRÁN BELÜL
06 20 942 8472

Lift építés

Költségek

Egy átlagos 3-4 emeletes bérházban, ha van megépített (falazott, burkolt), kialakított liftakna és a méretei is megfelelőek, akkor (2010 decemberi áron) nettó 5-6 millió forintért már kivitelezhető egy lift. Az árat befolyásoló tényezők között szerepel, hogy kültéri vagy beltéri lesz-e a lift, valamint, hogy a burkolat milyen anyagú (haidekker háló, betonyp-lap, biztonsági üveg stb.).

A felvonó ára 12-14 méteres emelési magasságig kiviteltől függően kb. 6-7 millió forint, a toronyszerkezet kialakítása pedig kiviteltől függően 1,5-3 millió forint.

A felvonó ára mellett egyéb költségek is felmerülnek. Így a tervezési díj (engedélyezési tervdokumentáció) 200-250 ezer forint, a szerelés munkadíja 500-700 ezer forint, a hatósági átadás díja pedig kb. 200 ezer forint. Ezek azonban nem többletköltségek, hanem a vállalási ár részei.

Néhány kerületben pályázni lehet rá és előnyt jelent az akadálymentes kivitel.

Előkészítés

A gyakorlat szerint, ha a liftet kivitelező cég megállapodik a megrendelővel (pl. társasház), a szerződéskötés után két héten belül elkészítik a berendezés terveit, és az engedélyezési tervdokumentációt.

Ezzel párhuzamosan megrendelik a berendezést a gyártó cégtől, illetve megkezdik a gyártást. Ez kb. 6-12 munkahét.

Ezután benyújtják a terveket az egyik akkreditált szervezethez, ők szakmailag ellenőrzik, felülvizsgálják és jóváhagyják. A dokumentáció birtokában a megrendelő benyújtja az építési engedély kérelmet a helyi elsőfokú építésügyi hatósághoz (önkormányzat, műemlékvédelem). Ennek elbírálása általában 30 nap, plusz a jogerőre emelkedés 15 nap.

Az építés menete

A kivitelezés a jogerős építési engedély birtokában kezdődik. Az akna (toronyszerkezet) 10-14 nap, a felvonó beszerelése 14-20 nap. Ezután egy akkreditált szervezet megvizsgálja és „átveszi” a liftet. Végül pedig a megrendelő a kapott dokumentumokkal megkéri a használatbavételi engedélyt az engedélyező hatóságtól.

A liftek felszerelése az akna elkészítésével, majd a beméréssel (függőzés) folytatódik a jóváhagyott terv alapján. Kimérik a fülke, ellensúly, aknaajtó közepeket, majd beszerelik a vezetősíneket és az aknaajtókat. Bevezetékezik az aknát, gépházat, felszerelik a felvonógépet, a vezérlést és a fülkét, majd az ellensúlyt is összeállítják. Egy összeszokott csapat két hét alatt „összerak” egy liftet, persze emeletszámtól függően.

Végül következik a járatás, vezérlés beállítása, pontosítás, majd az átadás, ami tanúsítással is együtt jár. Ilyenkor kerül sor a terhelési próbára száz százalékot meghaladó teherrel, valamint a befogatás és az összes villamos, gépészeti berendezés próbájára. Csak ezután kap „üzemet” és tanúsítványt a felvonó.

lift karbantartás, lift szerelés, felvonó karbantartás, felvonó szerelés, lift modernizáció, flevonó modernizáció, lift, felvonó, gyorsliftszerviz