24 ÓRÁS RENDELKEZÉSRE ÁLLÁS
JAVÍTÁS A BEJELENTÉST KÖVETŐ 3 ÓRÁN BELÜL
06 20 942 8472

Tanácsok, leírások

Tanácsok felvonó felújításhoz, vezérlés cseréhez

Mai világunkban a megrendelők és a karbantartók fő elvárásai a felvonókkal szemben az alábbiak: hosszú élettartam, alacsony fogyasztás, kényelmes használat. Mindezek egyidejű megvalósításának eszköze lehet a hajtásszabályozó. Ez a modern, félvezetős technológiával készült berendezés számos jó tulajdonsága miatt az utóbbi években egyre több, villamos hajtásokat tartalmazó iparágban bizonyult hasznosnak. Térhódítása nem kerülte el a felvonóipart sem.

Előnyök, hátrányok:

A mai szabványok szerinti pontos szintbeállításokat ( +/ - 1 cm.) - egy sebességes felvonók esetén - csak hajtásszabályozással lehet elérni.

Előnyök: komfortos utazás, kíméletes indítás, fékezés. A fékbetétek kopása szinte nullára csökken. A fokozatmentes indítás és fékezés nagyban kíméli a motort és a felvonógépet, így annak jelentősen nő az élettartam, továbbá kisebb a villanyáram fogyasztása is, ami elérheti  akár a 20-30%-os megtakarítást is.
Hátrányok: magasabb beszerelési költség (+ 250.000- 550.000.-Ft), meghibásodás esetén nem biztos, hogy javítható.
Magasabb üzemi hőmérséklet (tetőn lévő gépház) esetén rövidebb élettartalom. Egy kisebb (pl. 5) emeletes társasház esetén a villanyáram megtakarítás sem jelentős. 
Ha a meglévő felvonónk már két sebességes, akkor érdemes mérlegelni az előnyöket, hátrányokat.

Vezérléséhez:

Ma már hagyományos relés vezérléseket nem gyártanak. Tehát marad a mikroprocesszoros,  elektronikus vezérlés. Ebből több hazai és külföldi gyártó is kínálja termékeit. A külföldi gyártók új elektronikus vezérléseihez hibakód kiolvasó szükséges, amit a gyártók nem minden esetben adnak ki a kezükből; vagy csak a hazai képviselőjüknek.

Az első legfontosabb tanács felvonó vezérlés csere előtt, hogy tisztázzak az adott gyártó mennyiben hajlandó segíteni bármelyik karbantartó cég munkáját; van-e kizárólagos szerződése valamelyik karbantartó céggel.

Az elmúlt években több vezérlést kellett kicserélnünk azért, mert a karbantartó cég a vezérlést kódolta és gyártó nem volt hajlandó a kódolást megszüntetni.

Egyes nagyobb cégek a felvonókat majdnem önköltségi áron telepítik és a ráfizetést később az üzemeltetőn hozzák be. Ennek egyik eszköze a felvonó vezérlés kódolása, ezzel lehetetlenné téve a karbantartó váltást.

lift karbantartás, lift szerelés, felvonó karbantartás, felvonó szerelés, lift modernizáció, flevonó modernizáció, lift, felvonó, gyorsliftszerviz